De unde se ia inspirație?

Hai să vorbim despre idei năstrușnice. Când imaginația îți dă ghes să treci rânduri pe foaie și mintea te ascultă, ar trebui să nu-ți fie groază sau lene și să treci la treabă. Că nu te mănâncă. Scrie, uite cum scriu eu acum pentru că mi-a venit ideea asta despre inspirație. Lucruri care te ciupesc de buricul degetelor pentru că vrei să le spui, scrii, desenezi, cânți și să le afle mai multă lume, nu numai tu.

Lumea se miră de oameni pe care îi apucă inspirația. Stau și se uită la ei cu ochii mari și îi admiră, se închină la ideile lor năstrușnice și poftesc la fel. De ce nu se întâmplă la ei și la alții da? Ce-i excită pe ei să aibă inspirație și de ce sunt atât de mândri să ne expună nouă chestiile ăstea?

Omul de lângă mine și omul de lângă tine sunt mai diferiți decât noi. Normal că pe ei îi ciupesc alte lucruri, sau dacă pe unul din noi ne pișcă mai tare un crâmpei de pajiște pe care călcăm, suntem inspirați să vorbim mai mult despre asta pentru că pe noi de fapt ne-a inspirat să vorbim despre asta. E o voință, e un proces, e o încurajare care ne dă ghes în situații pe care tot noi le facem. Așadar, să facem situații.

Umblă, află lucruri comune, mângâie, mușcă, dă cu sapa, citește o carte, citește două, trei sau o mie. Scrie despre magazinul pe lângă care treci, despre autobuzele prin care urci, despre liniile de tramvai și despre cum cade lumina lunii pe trupuri și tot felul de priviri. Mâzgălește până seamănă desenul cu o față sau cu o pisică sau o chiuvetă sub formă de castron de salată. Mănâncă bine. Inspirația nu vine pe stomacul gol. Sau vine? Poți să scrii despre cum ți se pare că ești sătul sau cum ți se pare că ți-e foame. Vezi cu ce rimează.

Ascultă muzică. Încearcă să întinzi un elastic și să-l miști ca pe o coardă de contrabas. Ce poți să faci cu elasticul ăla? Niște sunete noi? Șocant de bine. Apoi încearcă să cânți cu mai multe coarde, preferabil legate de o chitară. Sau clape, sau bate cu palmele în genunchi dacă nu te deranjează. Vezi să nu dai tare. Descoperă sunete noi, ca și când ai atinge coaste.

Calcă prin păduri. Fugi pe drumuri. Respiră aer de munte. Urcă-te pe aerul de munte și ia-l cu tine înapoi la oraș.

Vorbește cu cel de lângă tine. Despre orice. Începe cu „Bună, eu sunt…” și vezi unde te poți duce. De la gustul cafelei până la câte voturi se adună în țară și câte se cumpără, care e filmul preferat și ce serial nou a mai apărut. De unde vă îmbrăcați?

Atinge lucruri. Ia atinge mouse-pad-ul ăla de lângă tine. Ia pune mâna pe un bloc și vezi cum ți se pare. Sau un creion, sau un cartof, sau chiuveta aia care arată ca un castron de salată. Seamănă cu ce?

Inspirația parcă vine altfel pentru fiecare. La unii vine când sunt la duș. Altora li se întâmplă când mănâncă sau când se plimbă printr-un parc. Alții pur și simplu stau. Cu mâinile în șold sau rezemați de o bâtă. Sau uitându-se pe fereastră dimineața la ora 7.57 am.

Alții știi ce fac? Fură inspirație. De la alții, mai mult sau mai puțin celebri decât ei. Și pe urmă ori o îmbunătățesc, ori o lasă așa. Picasso parcă spunea asta odată, nu? „Good artists copy, great artists steal.” Și Steve Jobs a luat vorbele astea și le-a dat mai departe așa cum erau ele spuse de Picasso. Îmbunătățite cum? De ce crezi că-i zice tabletă? Pentru că inspirația a venit de la o tabletă de lut. De la ce crezi că s-a inspirat deodorantul? De la un amărât mecanism de pix.

Ce să faci cu informațiile astea? Ai putea să faci un plan. Atacă inspirația acolo de unde vine. Inspirația e ea cam timidă așa de felul ei, așa că încurajeaz-o, ia-o de mână și o să vezi ce bine o să vă înțelegeți.

Și pe urmă treci la treabă. Și mai bine învață-i și pe alții.

Anunțuri
De unde se ia inspirație?

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s