Suntem frumoșii adormiți ai muzicilor noastre. Summer Well 2014.

În căști curge (îmi place mie cuvântul ăsta când e vorba despre muzică) piesa mea preferată pe care am ascultat-o live la Summer Well 2014. E la un volum atât de tare încât intră cu tot cu ascuțiș și cu plăsele în oasele mele. Puternic, răsucit, frumos ca o vreme ploioasă de care am și avem nevoie zilele astea în București.

Oamenii sunt colorați și coboară din mașini și din prea-plinele autobuze, fuste, tutu-uri, blugi scurți, picioare, blugi mulați, ghete, cizme, lanțuri, branțuri, șosete lungi peste genunchi, probabil cel mai sexy lucru de pe Pământ, flori în păr, miros de levănțici și arome de liceu și început de facultate în primele rânduri. Un festival ca o vacanță. Rânduri de oameni se țin de mână sau aleargă unii pe lângă alții, hop, am ajuns. Pături, ca un puzzle pe pajiște, acoperite cu soldăței de bere, plete, zâmbete și adieri de burgeri sau califi. Domeniul Știrbey e sufrageria preferată de pajiște a ultimilor 4 ani de când vin aici.

Suntem cuminți, lumea ne zice hipsteri pentru că ne adunăm la un festival cu fani de așa ceva. Suntem zvăpăiați și transpirați, lumea ne zice în general tineret, mânia țării, pentru că ne place să ne zbenguim în fața scenei sau prin pădure. Suntem nerăbdători pentru că ne fug hormonii prin tufișuri și secretele pe după lacuri, ramuri, filme culturale și clădiri cu cărămizi digitale ale timpurilor noastre. Suntem conectați și sociali, pentru că vrem în general să împărțim cu toată lumea noastră ce se întâmplă în colțul nostru preferat de lume. Pozele noastre sunt tot cu muzica pe pâine pe care o mâncăm cu același nesaț, toți, la aceeași masă. Suntem îngrămădiți și aiuriți. Unii râd, alții strigă, alții avem ochii umezi de la The National, mai e omul ăla în tricou indescifrabil și amuzant care își bea liniștit lângă iubită o bere și o fată se aruncă amețită  în brațele lui cu imaginația lui Dan hot de la Bastille în cap. Alt om își plimbă rațele de plastic prin public pozându-și fețele prietenoase pe când alți oacheși se privesc curajos pe sub baloane de săpun. Am impresia că suntem toți. Suntem frumoșii adormiți ai muzicilor noastre. Nu ne interesează alte lucruri decât micile bucurii sau tristeți ale conștiinței noastre. Ne-au cântat muzică Prides, Chloe Howl, John Newman, Bastille, Reptile Youth, Tom Odell, Miles Kane, The National și Placebo. Ce e sigur? Siguranța că muzica bună vine și la noi pentru că tot noi o cerem. Scrolluim dincolo de muzica ascultată de bunici și părinți și găsim nestemate care acum ne încântă pe domenii boierești cu iz de vară. O fată și-a scăpat un cercel în iarbă. Un băiat necunoscut l-a găsit și i-a cerut un pupat. S-a făcut Summer, well… Și am zburat cu balonul cu aer cald.

‘cause they’re desperate to entertain…

Aceasta se vrea a fi scrierea de luni pe blog, pentru că normal că a avut muzică bună tot weekend-ul ăsta care a trecut. De la trezire și până la adormit, sâmbătă și duminică au fost dominate de tot felul de trăiri intense sub formă de creaturi fantastice ce urcau în auzul fiecărui om prezent de acolo, creaturi sub formă muzicală de toți artiștii menționați mai sus. Părțile mele preferate? Tom Odell, The National, Placebo sub copac. Pe scurt, Summer Well 2014. Ne vedem la anul.

Și, dacă mai aveți răbdare, ceva ce am mai scris pe la miezul nopții, atunci când m-am întors de la festival.

După a treia piesă știu că am pornit cu pași stângaci prin public. Nu știu dacă îți imaginezi cum e ca pe vocea lui Matt să îți răsune plămânii a versuri care îți intră prin suflet și îți ies prin priviri, de nu mai vezi pe unde calci. La un moment dat știu că făcusem o poză și tot aburită a ieșit. Out of focus, am înțeles atunci că unele concerte pe care le prinzi într-o singură viață, tu, om căruia îi place așa ceva, nu ai cum să scapi de tristețea sfârșitului lui. E cumva omul ăla pe care îl ții la piept și îl strângi așa de tare încât nu mai vrei să își mai pună opriri, decât spre tine odată cu tine. Așa e pentru un om care ascultă primul lui live cu The National.
Puține sunt părțile de eveniment la care eu tac mâlc, nu zic nimic și le absorb odată cu oamenii din jur, cred că nici nu am clipit. Mergând singur și stângaci prin public am văzut oameni nu neapărat cu sufletul la gură dar surprinși de peste-așteptările concertului. Matt elegant, sunet în piept, liniștit, a venit, și-a lăsat amprenta și a plecat, făcându-mă să cred că oricât de mult i-aș mai asculta de acum încolo, eu, om care îi ascultă de puțin timp, nu am cum să mai egalez sentimentul ăsta. Am căutat priviri interesat și nu le-am găsit. M-am uitat printre copaci, din locul unde eram, fix spre scenă și acolo am rămas, bătând din când în când din picior fără să-mi pese de ce se întâmplă prin toată sufrageria aceea de pajiște de oameni colorați de luminile de pe scenă. Sau poate că îmi păsa, cu ajutorul lor mi s-au încărcat mie bateriile. atenți, oameni care admirau desenele de pe pereții din spate, luminile și oameni cărora le treceau tot felul de gânduri. Am văzut și un tatuaj pe spate care stătea neclintit și am văzut și cel mai tânăr viitor fan The National în cârca tatălui ei, am călcat picioare și am văzut ochi care îl savurau pe The National ca pe un vin gutural și afumat de aroma unui șarm care a cuprins tot festivalul ăsta. Scriu chestia asta de sub un copac, ferit de tot ce se întâmplă pe pajiștea principală, în timpul concertului Placebo, pentru a nu-mi pierde cursivitatea asta aiurită. Bateria mi se duce și probabil că s-a și dus și acum continui de acasă tot gândul.
Știi ce aș vrea?
Pe străzile de luni, aș vrea ca încă de dimineaţă să asculte toată lumea The National. Nu o să fie la fel, dar o să-mi fie mie bine.
Noapte bună, Internet.

Suntem frumoșii adormiți ai muzicilor noastre. Summer Well 2014.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s