Dragul meu Sixsmith… haide să vorbim despre Cloud Atlas

Aşa începe una din poveşti, dragul meu Sixsmith. Din multe altele ce în cartea lui David Mitchell, “Cloud Atlas” (la noi s-a tradus Atlasul Norilor, poate că e bine, poate că e rău), recent transformată în film, împletesc o filosofie ce te vrăjeşte cu desăvârşire.

Despre ce e vorba aici şi de ce am fost eu încântat de film? Nici nu ştiu cu ce să încep. Că e vorba de iubire, că e vorba de treceri de la agonie la extaz, de la râs la plâns, de la complicat la simplu, ca trestiile bătute de vânt sau… da, ca norii purtaţi pe ceruri, se simte o luptă de mijloc acolo în sufletul ăla mirat şi plin de admiraţie ce se uită la film după ce a citit cartea aia excelentă.


Da, toate legăturile care se încheagă într-o singură lovitură spre inimă, astfel încât capul să fie împresurat de vârtejuri de poveşti şi de situaţii ce ies din complicate şi au treceri de la unu la doi cu o naturaleţe inocent de bruscă, da, toate sunt de urmărit.

Nici nu ştii cu ce să începi cronica unei cărţi şi a unui film atât de enigmatic, pentru că asta e de fapt, astfel încât să nu dai totul din casă. Nu, nu o să ţi spun, dragă Sixsmith, despre unde duce fiecare fir, dar nu pot trece peste ce e vorba de fapt.

În mod normal, tuturor ne place vraja filmelor, fie că o recunoaştem sau nu. Că e thriller, că e romantic, comedie sau spionaj, crime cu asasini plătiţi, sentimentul e acolo, întipărit ca o nevoie pentru care am fost deja pregătiţi, pentru că am fost crescuţi de o generaţie care a dat un rost generaţiei noastre, să deschidem televizoare sau calculatoare în căutarea unor senzaţii pe care numai poveştile şi fanteziile altora ni le pot oferi. Citind sau uitându-ne la filme. Ăsta sunt eu, ăsta eşti şti tu, dragul meu Sixsmith… Iar în inimile noastre de artişti, în căutare de artă şi de sentimente năuce, tocmai întâmplările astea care împletesc sensibilităţi ale lumii reale, fie ele trăiri cu adevăr adevărat (the true-true) sau minciuni ascunse în poveşti fantastice, ei bine, asta ne atrage într-un punct comun.

Povestea începe prin anii 1800, pe o corabie ce navighează Pacificul. Trece subit în secolul 20, într-o întâmplare inspirată parcă de o cărticică cu detectivi. Apoi, haide în viitor, într-o lume asiatică, un imn al anti-consumerismului feroce. Iarăşi înapoi, de această dată în prezent, şi iarăşi o luăm de la capăt cu povestea sclavagistă din Pacific. Şi iarăşi şi iarăşi, un twister ce te ia deseori ca o tornadă blândă în braţe şi-ţi complică toate simţurile, îmbinând totodată cap la cap legături ce nu le credeai tangibile vreodată.

Oamenii ce joacă în film sunt împărţiţi pe echipe. Câţiva dintre ei joacă roluri diferite în şase poveşti diferite. De departe, Tom Hanks şi Halle Berry sunt centrul atenţiei şi nu se descurcă rău, ba chiar, în unele cazuri, peste aşteptări, jucând chiar 4-5 roluri fiecare. Îmbinările astea de situaţie nu pot să însemne decât nişte nominalizări acolo unde este cazul să fie nominalizări. La fel, ceilalţi actori, de un calibru aproape asemănător, joacă roluri diferite în timpuri diferite, unii dintre ei chiar schimbându-şi pe parcursul filmului şi sexul personajelor pe care le joacă (vezi Hugo Weaving). Pe aceste personaje însă le va descoperi fiecare om ce va urmări filmul.

Modul de filmare e fabulos. Imaginile sunt atât de picturesque-amazing încât te doare inima de admiraţie. Ştiu că s-au ocupat numai doi oameni de filmări, în loc de şase cât ar fi fost nevoie, ceea ce este un lucru extraordinar.

Fiecare poveste, petrecându-se în timpuri diferite, e însoţită de o stare proprie. Asta face ca tu, dragul meu Sixsmith, să te îndrăgosteşti de roller-coaster-ul ăsta de emoţii pe care ţi le prezintă filmul “Cloud Atlas”. Faptul că toate poveştile sunt încâlcite în film în aşa fel încât să te ia de cap şi să te poarte ca două mâini de amantă nehotărâtă nu face decât să execute trecerile bruşte de la o stare la alta cu o graţie nemaipomenită. Îţi va plăcea, îţi va plăcea acest lucru mult.

Cloud Atlas e unul dintre acele filme pe care crezi la sfârşit că le-ai înţeles. Apoi, luându-l încă o dată la rost, vei observa o altă linie pe care trebuie să o iei de capăt pentru a o înţelege. O fi despre sclavagism? Sau despre holocaust? Anti-consumerism? Conspiraţii sau poveşti cu detectivi şi jurnalişti curajoşi? Asasini plătiţi sau o poveste de dragoste între doi bărbaţi? Muzică? Sacrificu? Iubire? Reîncarnare? Ce faci, unde te duci? Unde te ia vântul ăsta aşa ca pe o pungă de plastic din “American Beauty” şi te poartă ca o iubire trecătoare? Ce se întâmplă cu mintea ta, dragul meu Sixsmith, de eşti aşa nehotărât? Cu siguranţă însă, sufletul tău impresionabil e copleşit. Oare primul gest pe care îl vei face după carte sau după film  va fi ceva interzis bun sau ceva interzis-rău? Va fi o crimă sau un act de bunătate? Alegerea asta ar putea schimba întreaga omenire şi tu te vei face vinovat îndrăgostit de acest lucru. Oceanul a început cu o singură picătură, iar la final îţi vei da seama că tot ce am spus mai sus e adevărul adevărat: eterna recurenţă (the true-true). Iar la final, ai vrea să simţi bătăile încete de inimă. Pentru că poţi. Eu am vrut asta. :)

Caută în dicţionar cuvântul “impresionant”. S-ar putea să vezi exact poster-ul filmului “Cloud Atlas” uitându-se cu îndârjire la tine. Ia-l aşa cum e şi nu o să regreţi.

Te las la sfârşit, dragul meu Sixsmith, cu următoarele cuvinte, aşa cum au fost scrise în carte:

“Souls cross ages like clouds cross skies, an’ tho’ a cloud’s shape nor hue nor size don’t stay the same, it’s still a cloud an’ so is a soul. Who can say where the cloud’s blowed from or who the soul’ll be ’morrow? Only Sonmi the east an’ the west an’ the compass an’ the atlas, yay, only the atlas o’ clouds.”

Anunțuri
Dragul meu Sixsmith… haide să vorbim despre Cloud Atlas

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s